27 Ekim 2019 Pazar

Kitap üzerine

Kitapla ne yapabiliriz, kitapla kavga sırasında vurabiliriz, ev süsleriz, eskiden ev döşenirken metrelik kitap satarlardı. Kitap bir kere süs malzemesi, kağıt olarak satarsın, gaz kömür bittiği zaman olabilir.
Kitapla ilgili en önemli deyimlerden birisi kitap kurdudur. Kitap gibi kadın ise güzel kadınlar için kullanılır ve özelliği çoktur, imrenme ve takdir anlamı da vardır. Kitaba atfedilen ve simge olarak elinde kitap olarak birisinde bu simgeler yüklenilir. Kitap olmayana ise de dinsiz anlamı yüklenmektedir.
Modern zamanlar da bile kitaba atfedilen değer düşmemiştir, dijital ortamlar kitabın yerini almaz, kitabın simgesi antik çağlardan beridir yazma vardır. Bütün burada yazma kemiklere ceylan derilerine, tuğlalara yazılmıştır. Hitit krallığında tabletlerden biblo yapılmıştır çivi yazısı yazılmıştır bunlar kitap değil bir anlamda belge niteliğindedir ama o zaman kitaptır. Yazılı şeylere kitap denmiştir.
Dünyada hiç bir topluluk yok ki şöyle ya da böyle kutsal metinler gönderilmiştir. O topluluğa kimlik veren kitaplar önemlidir. Her efsanenin kaydedildiği kitaplar da vardır, kitaplar bu anlamda toplumun ve dünyanın hafızasıdır. Kitap hala insanlığı taşımaktadır ve en önemli taşıyıcıdır, dünyanın bir bakıma hafızasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder